IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
08:40 | 12 април 2021
Обновен: 17:21 | 23 април 2024

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката

12 април 1954 г. се счита за рождена дата на рокендрола

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин. В 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

12 април е и Ден на римската богиня на победата Виктория.

Днешният ден се счита и за рождена дата на рокендрола, тъй като на 12 април 1954 година, един от първите американски рокендрол музиканти – Бил Хейли, записва на плоча песента си “Rock around the clock”.

 

Коментари

Новини Варна