IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
13:30 | 17 април 2021
Обновен: 00:24 | 24 март 2024

Арестуваха генералния консул на Украйна в Санкт Петербург

Срещу него ще бъдат взети мерки в съответствие с международното право

По материала работи: Ставри Таргов
Арестуваха генералния консул на Украйна в Санкт Петербург

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържа генералния консул на Украйна в Санкт Петербург за получаване на класифицирана информация от базите данни на правоприлагащите органи и ФСБ. Това съобщиха пред ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

„Федералната служба за сигурност на 16 април в Санкт Петербург по време на среща с руски гражданин при получаване на информация от класифициран характер, съдържаща се в базите данни на правоприлагащите органи и ФСБ на Русия, задържа украински дипломат - генералния консул на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк ", съобщават от ФСБ.

ФСБ подчерта, че „тази дейност е несъвместима със статута на дипломатически служител и има явно враждебен характер спрямо Руската федерация“. От ФСБ добавят, че срещу украинския дипломат ще бъдат взети мерки в съответствие с международното право.

Според международните стандарти дипломатите имат имунитет в държавата, в която работят, но могат да бъдат лишени от правото да останат в случай на нарушение на закона или враждебни действия.

Както следва от Виенската конвенция, приемащата държава може по всяко време да уведоми изпращащата държава, че ръководителят на мисията или друг дипломатически служител е персона нон грата и престоят му в страната е неприемлив, съобщава "Фокус".

Коментари

Новини Варна