IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:30 | 19 април 2021
Обновен: 10:00 | 26 април 2024

Днес е Денят на велосипеда

Празникът няма нищо общо с любимото за милиони хора по света двуколесно превозно средство

По материала работи: Слав Велев
Днес е Денят на велосипеда

Днешният ден е обявен за Ден на велосипеда, но няма нищо общо с използването или значението на любимото за милиони хора по света двуколесно превозно средство, а с първото умишлено приемане на изкуствено създаден наркотик в света.

На 19 април 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман преднамерено използва синтезирания от самия него наркотик ЛСД, като приема 250 μг от изключително опасния халюциноген. Опасявайки се, че е заболял той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед, като по пътя Хофман усеща действието на наркотика. Паметната дата е обявена за "Ден на велосипеда" през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си и така слага началото на ежегодното му отбелязване. Не приемайте наркотици, карайте колело и стимулирайте ума и тялото само и единствено по естествен начин.

 

Коментари

Новини Варна