IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:10 | 20 април 2021
Обновен: 21:15 | 18 април 2024

Оста Прага-Москва нажежена до червено! Как и защо София се озова в скандала?

Името на Емилиян Гебрев изплува в разследване на чешките разузнавателни служби

По материала работи: Слав Велев
Оста Прага-Москва нажежена до червено! Как и защо София се озова в скандала?

Оста Прага-Москва е нажежена до червено. Според разследването в Чехия, разузнавателните служби на Москва стоят и зад експлозиите във военен склад през 2014 г., при които загинаха двама души, предаде Bulgaria ON AIR

Медии твърдят, че в складовете във Върбетице е имало боеприпаси на българския търговец Емилиян Гебрев. А взривовете е трябвало да се случат няколко месеца по-късно, когато тези боеприпаси вече са на българска територия, казват и властите. 

"Целта на руските агенти в Чехия е била да ликвидират пратка с боеприпаси, която чешката компания е искала да продаде чрез български търговец", посочи главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков.

Гебрев складирал там оръжия, предназначени за Украйна. Според друга версия крайната дестинация била Сирия. Българският журналист в Чехия допълва и че се очаква тази информация да се разсекрети. 

"Това, което мога да потвърдя, е че това е основната версия, с която работи чешкото контраразузнаване", обяви Вачков. 

BBC напомня, че 6 месеца след взривовете Емилиян Гебрев е станал обект на покушение в София, вероятно с Новичок. Но внимание се обръща чак през 2018 година след отравянето на Скрипал.

Емилиян Гебрев не отговори на обажданията от Bulgaria ON AIR. А от групата от компании "Емко" в официална позиция заявиха, че боеприпаси в Чехия не са били предназначени за Украйна.

"Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби", заявиха от "Емко".

България изразява пълна солидарност с Чехия, заяви и външният ни министър пред колегите си от Европейския съюз. Екатерина Захариева се обяви срещу нарушаването на националния суверенитет на Чехия от страна на Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Коментари

Новини Варна