IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:50 | 23 април 2021
Обновен: 14:52 | 25 април 2024

Отбелязваме Международния ден на книгата

Днес е националният празник на обединеното кралство. В Германия 23 април е Национален ден на бирата

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Международния ден на книгата

23 април е Международен ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла и Мануел Мехиа Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. През 1995г. ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право. За дата е избран 23 април, но не случайно. Това е денят на рождението и смъртта на много бележити автори. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а 54 години по-късно на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.

Днес е националният празник на обединеното кралство. В Германия 23 април е Национален ден на бирата. Най-интересен обаче празник, празнуват днес жителите на Каталуния, където днешният ден е определен за Ден на любовниците (а в знак на любовен трепет се подарява книга и роза; празникът е в чест на великите автори Сервантес и Шекспир). Като събитие, този ден стартира още през 1923 година от няколко книжарници в град Каталуния. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Именно поради тези ред съвпадения в датите – 23 април е определен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

 

Коментари

Новини Варна