IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
10:10 | 28 април 2021
Обновен: 21:20 | 27 март 2024

Тестът в Барселона: По-безопасно е на концерт, отколкото на улицата

Изводът: Масовите събития, не са проблем, ако се спазват всички изисквания за безопасност

По материала работи: Слав Велев
Тестът в Барселона: По-безопасно е на концерт, отколкото на улицата

Кадър: Нова ТВ

Две седмици след първия голям концерт от началото на пандемията в Барселона, на който са присъствали почти 5 000 души, е имало само 6, които са дали положителен PCR тест и 4 от тях не са се заразили на събитието. Това показва пилотно проучване на няколко лекаря от фондация „Борба срещу СПИН и инфекциозни болести“ и германската университетска болница „Триас и Пуйол“ в Барселона, което бе оповестено днес, предаде БНР.

Масовите събития, могат да бъдат безопасни, ако се спазват всички епидемиологични изисквания за безопасност, показва проучването. На концерта, който се състоя в Palau San Jordi на 27 март, всички присъстващи са направили антигенен тест преди представлението и са носели FPP2 маски. Задължителна е била и дезинфекцията на ръцете при влизане. Предварително всички са си дали съгласието да им бъдат направени изследвания, за да се установи дали след 2 седмици ще има заразени с Covid-19. 

”Резултите са светлина в тунела”, казва директорът на фестивала Круила Жорди Ереруела. 

Те показват, че на улицата може да е много по-опасно отколкото на концерт и че удоволствието да танцуваш, дори и с маска, близо до партньора е незаменимо и доказано безопасно. По този начин организаторите на "Фестивали за безопасна култура" определиха инициативата като "успешна" и потвърдиха, че концертите ще продължат.

 

 

Коментари

Новини Варна