IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
11:00 | 2 май 2021
Обновен: 20:00 | 24 април 2024

Успех: Капсулата на SpaceX се върна на Земята (ВИДЕО)

Това бе първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.

По материала работи: Слав Велев
Успех: Капсулата на SpaceX се върна на Земята (ВИДЕО)

КАДЪР: YouTube/NASA

Четирима астронавти SpaceX Crew Dragon Resilience се прибраха обратно на Земята. Последният етап от тяхното пътуване от Международната космическа станция  се предава "на живо" в канала на NASA в You Tube. SpaceX Crew Dragon Resilience отново навлезе в земната атмосфера и се пръсна около 2:57 ч. EDT (6:57 UTC), неделя, 2 май , в Мексиканския залив край бреговете на Флорида. На борда на Dragon Crew се намират астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър и Соичи Ногучи от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). Това ще бъде първото нощно излитане на американски космически кораб след завръщането на Аполо 8 в Тихия океан на 27 декември 1968 г. с астронавтите на НАСА Франк Борман, Джим Ловел и Бил Андерс.

Това е първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула "Драгън" - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на "Спейс Екс", започнал миналата пролет. По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията "Спейс Екс" и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.

 

Коментари

Zeko ( преди 2 години )
Доста безотговорен превод:"...Resilience отново навлезе в земната атмосфера и се пръсна около 2:57 ч. EDT " ПРЪСНА?"...Това ще бъде първото нощно излитане на американски космически кораб" ИЗЛИТАНЕ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна