IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
14:00 | 3 май 2021
Обновен: 01:44 | 10 април 2024

ЕК предлага облекчения за пътуване в ЕС

Целта - съживяване на туристическата индустрия

По материала работи: Ставри Таргов
ЕК предлага облекчения за пътуване в ЕС

Европейската комисия предлага страните членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС, като вземат предвид напредъка на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб.

Комисията предлага да се разреши влизането в Общността на тези пътувания не само за пътници, които идват от страни, където здравната обстановка е добра, но и за всички, които са имунизирани с ваксина, получила зелена светлина в ЕС.

Тъй като мутациите създават нови опасности, Комисията предлага нов механизъм за неотложно спиране, който да се координира на Общностно ниво и ще ограничи риска такива щамове да влизат в ЕС.

Това ще даде възможност на страните членки да действат бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, което е необходимо за задействането на съответните санитарни мерки.

"Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно. Предлагаме да приветстваме отново ваксинирани посетители и тези от страни с добро здравословно състояние.

Но ако се появят варианти, трябва да действаме бързо: предлагаме европейски механизъм на "спешна спирачка", обяви фон дер Лайен в публикация в "Туитър", съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна