IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:45 | 24 май 2021
Обновен: 02:10 | 5 май 2024

Светът реагира остро заради отклонения от Беларус самолет

Възможността за обсъждане на нови санкции срещу страната бе включена извънредно в дневния ред на ЕС

По материала работи: Ставри Таргов
Светът реагира остро заради отклонения от Беларус самолет

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света.

По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше задържан журналистът Роман Протасевич.

Възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус бе включена извънредно в дневния ред на Европейския съвет.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за международно разследване на инцидента. Той каза, че при инцидента беларуските власти са застрашили безопасността на пътниците и екипажа.

Американското правителство порица остро действията на Минск. Държавният секретар Антъни Блинкън настоя за незабавното освобождаване на Роман Протасевич.

„Искаме незабавното му освобождаване. Този шокиращ акт на режима в Беларус застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", изтъкна Блинкън. Подкрепяме свикването възможно най-скоро на съвета на Международната организация за гражданска авиация, посочи той.

От външното министерство в София информираха, че на борда на самолета е имало български гражданин и заявиха, че България определя случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

Министерството на транспорта на Беларус е създало комисия за разследване на инцидента. Беларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания да кацне вчера в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива.

Според властите авиодиспечерите дали „препоръки“ на екипажа на самолета на „Райънеър“, а не са го принуждавали да кацне, използвайки заплахи. Минск изрази готовност да допусне посещение на външни експерти, за да се запознаят с разследването.

Литва започна разследване. Властите във Вилнюс съобщиха, че предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Литва възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите срещу властите в Беларус заради принудителното отклоняване на самолета и ще поиска и обявяването на въздушното пространство на страната за небезопасно за граждански полети, заяви литовският президент Гитанас Науседа.

Той поиска освобождаването на задържания журналист Роман Протасевич и определи случилото се като акт на държавен тероризъм.

Литовският външен министър Габриелиус Лансбергис обсъди въпроса за самолета с помощник държавния секретар Филип Рийкър. Министърът призова за твърд отговор от страна на Запада.

Междувременно външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичус заяви, че въздушното пространство на Беларус трябва да бъде затворено за всички международни полети.

Ръководителят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Боб Менендес, заедно с колеги от Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания, излязоха с изявление по повод инцидента и призоваха за забрана на всички полети над Беларус.

Освен това съобщението съдържа препоръка към страните от НАТО и Европейския съюз да наложат санкции на Минск и да прекратят способността на беларуските власти „да използват Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа“.
Белгия призова Европейския съвет да въведе забрана за полети до ЕС на националния авиопревозвач на Беларус "Белавиа".

Ирландия смята, че няколко агенти на разузнаването на Беларус са пътували с отклонения самолет и са го напуснали след кацането в Минск и задържането на Роман Протасевич, посочи ирландският външен министър Саймън Ковни.

Коментари

Новини Варна