IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:24 | 25 април 2015
Обновен: 18:05 | 26 април 2024

В Гърция събират пари от укрити данъци

Разследват се граждани с изключително високи сметки в женевски банки

По материала работи: Златина Добрева
В Гърция събират пари от укрити данъци

В Гърция разследват граждани с изключително високи сметки в женевски банки. За тях има съмнение, че са укривали данъци, а приходите им са от корупция. Властите в южната ни съседка вече започват да прибират парите от изнеслите в чужбина недекларирани средства, за които не са платени налози, съобщава БНР.

Разследването по „списъка Лагард“ даде и първите резултати. Управляващият директор на строителната компания доброволно внесе 1,8 млн. евро, за да се прекрати съдебната процедура срещу него. Строителният бос беше отведен в прокуратурата в Атина по изпълнение на заповед за експресно правораздаване. Според адвокатите му, той се явил доброволно.

Гръцката фирма, която строи магистралата до Кулата и създаде проблеми и закъснение в изграждането на важния участък, е част именно от въпросната  компания.

Медиите допълват информацията по случая, със съобщение, че и бащата на управляващия директор, който е член на борда на фирмата, също е бил принуден да внесе в хазната 8 милиона евро укрити данъци.

Прокуратурата в Атина все още не е приключила разследването по съмнение, че компанията е дала подкупи на официални лица в Скопие, за да спечели договор за строителство на магистрала.

„Списъкът Лагард“ съдържа имената на 2059 гръцки граждани с големи сметки в женевски банки, като се подозира, че част от тях са участвали в корупция и данъчни престъпления. Бивш финансов министър беше осъден скоро за това, че е премахнал имената на свои роднини от списъка, за да не бъдат разследвани от данъчните.

Коментари

Новини Варна