IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:15 | 28 май 2021
Обновен: 20:08 | 26 март 2024

Инцидент в Ухан? САЩ отново проучват произхода на коронавируса

Американският президент разпореди на тайните служби да направят ново разследване

По материала работи: Ставри Таргов
Инцидент в Ухан? САЩ отново проучват произхода на коронавируса

Откъде наистина дойде новият коронавирус? Беше ли "изпуснат" от лабораторията в Ухан? САЩ отново ще разследват този въпрос. Байдън е дал на тайните служби срок от 90 дни.

Американският президент разпореди на тайните служби да направят ново разследване за произхода на коронавируса. В писменото становище на Джо Байдън се казва, че досегашните проучвания по въпроса са съдържали различни мнения без окончателни изводи. Байдън постави на тайните служби срок от 90 дни, в който отново да разследват въпроса и да представят своя доклад.

От становището на президента става ясно и това, че поне част от американските тайни служби споделят съмнението за евентуален инцидент в лабораторията в Ухан, при който вирусът вероятно е бил "изпуснат" навън.

Въпросното съмнение бе допълнително подхранено от последната публикация на "Уолстрийт Джърнъл" по въпроса. В изданието си от неделя вестникът се позова на доклад на американските тайни служби, че още през ноември 2019 г. трима служители на института в Ухан са имали симптоми на Ковид-19 и са били толкова болни, че се наложило да бъдат приети в болница. Китай съобщи за първите случаи на заболяване с новия коронавирус в края на 2019 г.

Обвиненията, че Китай съмнително или несъзнателно е причинил световната пандемия от Ковид-19 многократно бяха изказвани от предишния американски президент Доналд Тръмп и от неговия външен министър Майк Помпео. И двамата твърдяха, че разполагат с информации, според които вирусът е бил "изпуснат" от лаборатория на Института по вирусология в Ухан. Тръмп тогава беше казал, че е възможно да е станала "ужасяваща грешка".

"Навярно от некомпетентност, някой е бил просто много глупав", заяви тогава Тръмп, цитиран от DW. От американска страна обаче не бяха представени доказателства в подкрепа на тези съмнения.

Китай тогава категорично отхвърли всички подобни обвинения. И сега китайското посолство в САЩ отново реагира остро на обявеното от президента Байдън ново разследване. "Някои политически сили се стараят да докажат политическа манипулация и нечия вина", се казва в становище на посолството, публикувано на неговия сайт.

Китай от своя страна настоява да се проучат обстойно всички ранни случаи на инфекция с коронавирус в целия свят, както и всички места и лаборатории, където евентуално са били правени сходни проучвания.

Американският президент Байдън изрази недоволство, че в първите месеци на пандемията - т.е, още по времето на мандата на Тръмп - американските инспектори не са получили достъп до китайския институт, за да могат на място да проучат съмненията за "лабораторна грешка". Този пропуск, според Байдън, "ще възпрепятства всички следващи разследвания".

Какво казва СЗО по въпроса?

В цял свят бяха положени големи усилия да се разкрие произходът на опустошителната пандемия от коронавирус. Според студия на Световната здравна организация (СЗО), вирусът навярно е прескочил от прилеп или от някое люспесто животни върху човека. Теорията за това, че вирусът е бил "изпуснат от лаборатория", експертите на СЗО окачествиха като "крайно невероятна".

САЩ обаче изказаха съмнения относно качеството на направените проучвания от СЗО и настояха за нови разследвания. Американската страна обвини Китай в опити за оказване на прекомерно влияние над учените на СЗО, участвали в проверката. Беше изразено и подозрението, че Пекин е контролирал въпросната проверка и е ограничавал действията на чуждестранния екип от експерти.

На тях не им бил даден достъп до пълния обем от оригинални данни и лабораторни проби. Екипът от учени на СЗО беше допуснат в Ухан със закъснение от няколко месеца, информира Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна