IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:30 | 13 юни 2021
Обновен: 08:45 | 5 май 2024

Лидерите от Г-7 поемат твърд курс срещу Китай

Те се ангажират да противодействат на нелоялните търговски практики и нарушенията на човешките права

По материала работи: Ставри Таргов
Лидерите от Г-7 поемат твърд курс срещу Китай

В последния ден от срещата си в английското графство Корнуол лидерите от Г-7 се договориха да възприемат по-твърда линия спрямо Китай, предава ДПА, като се позова на проекта за заключителна декларация на групата.

В съответния пасаж от проекта световните сили се ангажират да противодействат на нелоялните търговски практики на Китай, нарушенията на човешките права и гоненията срещу опозицията в Хонконг.

Групата ще отстоява своите ценности, като ще приканва Китай да спазва човешките права и основни свободи в автономната област Синцзян, както и правата и свободите на жителите на Хонконг съобразно китайско-британското споразумение за предаването на тази територия на Пекин.

Това е първият случай, когато ръководителите на седемте най-развити държави изразяват толкова категорично своята позиция към Пекин.

Същевременно в проектодокумента са подчертава съвместния интерес за сътрудничество с Китай по глобални проблеми като борбата с промените в климата и защитата на биоразнообразието, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна