IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:00 | 25 юни 2021
Обновен: 04:10 | 25 април 2024

Торнадо опустоши Южна Моравия

Взе 4 жертви и причини много разрушения

По материала работи: Ставри Таргов
Торнадо опустоши Южна Моравия

Поне четирима загинали и 200 ранени след опустошителното торнадо в Чехия. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Стихията е преминала през Южна Моравия и остави след себе си апокалиптични гледки. Близо 100 000 домакинства останаха без ток. Това е най-силната буря в историята на страната. Обявено е извънредно положение.

Скоростта на вятъра е била между 267 и 322 км/ч. Отнесени покриви и къщи, смачкани автомобили и пожари - това видяха хиляди след стихията. Падналата градушка била с големината на топки за тенис.

Властите се борят с щетите от торнадото, оценено по сила на четвъртата от петстепенната скала. Разрушенията в редица градове в региона са сериозни. Части от тях буквално са изравнени със земята.

"Ние като правителство ще направим всичко възможно, за да помогнем на хората, защото това наистина е апокалипсис, 2 000 разрушени къщи, ние ще направим всичко възможно", каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

А хората споделят потресаващи кадри на видяното. Торнадото е преминало и през още части в Централна Европа. Опасност за България обаче няма.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна