IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:00 | 3 юли 2021
Обновен: 05:39 | 23 април 2024

Беларус затвори границата с Украйна

Нареждането е на Лукашенко

По материала работи: Ставри Таргов
Беларус затвори границата с Украйна

Беларуският президент Александър Лукашенко разпореди в петък пълното затваряне на границата на Беларус със съседна Украйна, позовавайки се на съображения за сигурността, съобщи официалната информационна агенция Белта, цитирана от Ройтерс.

На събрание по повод Деня на независимостта на страната Лукашенко каза, че в Беларус са били разкрити бунтовнически групи, които планират да извършат преврат, предаде още агенция Белта.

"Огромно количество оръжия идват от Украйна в Беларус. Ето защо наредих на силите за гранична сигурност да затворят напълно границата с Украйна", заяви Лукашенко.

Според държавния глава в страната са идентифицирани спящи терористични клетки, в които участвали Германия, САЩ, Полша и Литва, обяви Лукашенко, съобщава ТАСС, цитирана от БНР.

Освен това президентът на Беларус заяви, че планира да повдигне въпроса пред германския канцлер Ангела Меркел.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николаенко заяви, че Украйна нито се е намесвала във вътрешните работи на Беларус, нито планира да го направи в бъдеще.

"Украинската страна не е получила официално уведомление от Беларус за затварянето на границата. От такава стъпка ще пострадат предимно хората от Беларус", каза Николаенко.

Беларус споделя границата с Украйна на юг, като на запад граничи с Полша и Литва, на север с Латвия на север и на изток с Русия.

Противопоставянето на Беларус със Запада се засили наскоро, след като беларуски боен самолет принуди самолет на Ryanair да кацне принудително в Минск, за да бъде арестуван пътуващ на борда правителствен критик.

Западните държави осъдиха този ход и наложиха санкции, за да накажат Беларус, припомня Bgonair.bg.
 

Коментари

Новини Варна