IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 5 юли 2021
Обновен: 13:35 | 22 март 2024

Приключи изграждането на "Балкански поток"

По него ще преминава газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия

По материала работи: Слав Велев
Приключи изграждането на "Балкански поток"

Сръбската компания "Сърбиягаз" и унгарската FGSZ свързаха на границата с Унгария тръбите от газопровода "Балкански поток", съобщи РТС, цитирана от БГНЕС, предаде "Сега". По него в бъдеще ще преминава газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия. Първите количества транзитен газ за Централна Европа се очакват на 1 октомври.

В този бранш, свързването на две тръби, които идват от две различни държави, се нарича златна връзка. Когато се стигне до златна връзка, това означава, че проектът върви към приключване и доставката на газ ще започне скоро, обяснил е Ференц Саболч - председател на управителния съвет на FGSZ.

Генералният мениджър на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че по този начин е сложен край на дългогодишните усилия, с която страната най-накрая е решила въпроса за доставките на газ от друг източник, а не само през Украйна.

За изграждането на своята част от „Балкански поток” България инвестира между 2 и 3 милиарда лева. Газта, която ще преминава през него, ще бъде почти изцяло руска, което означава, че ролята му за разнообразяването на енергоизточниците за нашата страна, ще бъде на практика нулева. Обслужването на кредитите, взети за изграждането на тръбата на българска територия, ще тежи дълги години върху българските данъкоплатци. Освен това тръбата ще се използва само за транзит на газ от Турция към Сърбия, но не и за газоснабдяване на клиенти в Северозападна България.

Коментари

Новини Варна