IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:00 | 7 юли 2021
Обновен: 21:22 | 12 май 2024

Президентът на Хаити загина при атентат

При нападението е ранена и съпругата му

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът на Хаити загина при атентат

Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит при нападение в дома му в Порт-о-Пренс рано тази сутрин. Атаката е извършена от група въоръжени мъже, съобщи премиерът на преходното правителство Клод Джоузеф, който сега е начело на страната.

При нападението е ранена и първата дама Мартин Моиз. Тя е откарана в болница. По думите на Джоузеф покушението срещу президента е извършeнf от чужденци, които са говорили на английски и испански.

Жовенел Моиз управляваше най-бедната държава в региона с указ, след като изборите през 2018-та година бяха забавени заради публични диспути, в това число и за това кога свършва мандатът му.

Освен политическата криза през последните месеци в Хаити зачестиха отвличанията с цел подкуп, което дава сигнал за растящото влияние на въоръжени гангстерски групировки. Срещу Жовенел Моиз имаше масови критики сред населението, че незаконно заема поста президент.

Освен президентски, парламентарни и местни избори, Хаити трябваше да проведе през септември и конституционен референдум, който два пъти беше отлаган заради пандемията.

Предложената конституционна реформа целеше засилване на правомощията на изпълнителната власт и среща огромна съпротива сред опозиционните партии и граждански организации, информира БНР.

Коментари

Новини Варна