IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
10:10 | 28 юли 2021
Обновен: 07:47 | 18 април 2024

SOS система в моторите. Стане ли катастрофа, праща локация, вика линейка

Новите мотоциклети трябва задължително да бъдат оборудвани със система за аварийно телефонно повикване

По материала работи: Слав Велев
SOS система в моторите. Стане ли катастрофа, праща локация, вика линейка

Новите мотоциклети трябва задължително да бъдат оборудвани със система за аварийно телефонно повикване с информация на местоположението в случай на пътен инцидент.

Около това искане се обединяват водещи европейски организации начело с германския автомобилен клуб ADAC.

Въпросната система вече е задължителна за всички нови леки коли на територията на Европейския съюз.

Когато сензорите на превозното средство отчетат инцидент, чрез вградена SIM карта се задейства автоматично обаждане до спасителните служби и се подават точните координати.

Много от смъртните случаи при катастрофи с мотоциклети се дължат на закъсняла помощ. С въвеждането на новата система се очаква да бъдат спасени повече човешки животи.

Според евростатистиката случаите с летален изход при катастрофи с мотоциклети представляват 15% от всички случаи с жертви при ПТП-та.

Общият дял на смъртните случаи при ПТП с участието на мотоциклети и мотопеди е около 18 %, въпреки че мотоциклетите и мотопедите представляват едва 11 % от всички моторни превозни средства в ЕС.

Затова действията на ЕС за повишаване на безопасността на мотоциклетите и мотопедите включват:

обучение — разрешителни за управление на мотопеди и постепенен достъп до мотоциклети — Директива на ЕС 2006/126/ЕО за стандартизиране на свидетелствата за управление;

технологии — въвеждане на допълнителни елементи за сигурност в мотоциклетите и мотопедите, като усъвършенствани спирачни системи например.

Коментари

Новини Варна