IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:15 | 8 август 2021
Обновен: 17:06 | 25 април 2024

Франция "клекна" пред протестите: Смекчава изискванията за COVID пропуск

По-малки по мащаб демонстрации се състояха и в Рим, Милано и Неапол

По материала работи: Слав Велев
Франция "клекна" пред протестите: Смекчава изискванията за COVID пропуск

Снимка: Michel Euler/AP/Aljazeera

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, след като близо четвърт милион французи протестираха в различни градове срещу тази мярка, предаде БНР.

Здравният пропуск, който от утре се въвежда на много места във Франция, удостоверява завършена схема за ваксинация или негативен тест за Covid-19 или възстановяване след заболяването.

Според Веран валидността на негативния тест на неваксинираните вече ще бъде 72 часа. Ще могат да се извършват самостоятелни изследвания, както и антигенни и PCR тестове. Пропускът ще се изисква при посещение в болниците.

Повечето демонстрации, проведени в над 100 града във Франция в събота, протекоха мирно. При отделни сблъсъци с полицията са били задържани 35 протестиращи.

По-малки по мащаб протести срещу задължителния здравен пропуск се състояха и в Рим, Милано и Неапол. Зеленият паспорт е задължителен за посещаване на кина, музеи и закрити спортни зали, както и за хранене в затворени помещения на ресторанти.

През последното денонощие в Италия бяха регистрирани близо 7000 нови случая на коронавирусна инфекция.

Коментари

Новини Варна