IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
11:15 | 21 август 2021
Обновен: 04:07 | 23 март 2024

САЩ въоръжиха талибаните по-добре от България

Администрацията на Байдън обмисля възможности за тяхното унищожение

По материала работи: Слав Велев
САЩ въоръжиха талибаните по-добре от България

Снимка: Bloomberg

Преди около месец министерството на отбраната на Афганистан публикува в социалните мрежи снимки на седем чисто нови хеликоптера, пристигащи в Кабул, доставени от САЩ.

"Те ще продължат да получават стабилен поток от подобен вид подкрепа," каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред репортери няколко дни по-късно в Пентагона, предаде Bloomberg.

В рамките на седмици обаче талибаните бяха завзели по-голямата част от страната, както и всички оръжия и техника, оставени от бягащите афганистански сили.

Видеа показваха настъпващите бунтовници, докато оглеждат дълги редици от превозни средства и отварят каси с нови огнестрелни оръжия, комуникационни уреди и дори военни дронове.

„Всичко, което не е унищожено, сега е на талибаните“, каза един американски служител, при условие на анонимност, пред "Ройтерс".

Настоящи и бивши служители на САЩ казват, че има опасения, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу цивилни, да бъдат иззети от други войнстващи групировки като „Ислямска държава“, за да атакуват интересите на САЩ в региона, или дори потенциално да бъдат предадени на противници, включително Китай и Русия.

Администрацията на президента Джо Байдън е толкова загрижена за оръжията, че обмисля редица възможности за тяхното унищожение.

Длъжностните лица заявиха, че не е изключено да се нанесат въздушни удари срещу по-голямото оборудване като хеликоптери, но има опасения, че това би ядосало талибаните в момент, в който основната цел на САЩ е евакуацията на хора.

Друг служител заяви, че макар все още да няма окончателни данни, настоящата разузнавателна оценка е, че се смята, че талибаните контролират над 2000 бронирани превозни средства, включително американски Humvees, и до 40 самолета, потенциално включително UH-60 Black Hawks, разузнавателните щурмови хеликоптери, и военни дронове ScanEagle.

"Вече видяхме талибански бойци, въоръжени с американско оръжие, иззето от афганистанските сили. Това представлява значителна заплаха за САЩ и нашите съюзници", каза представителят Майкъл МакКол, наи-висшият републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ.

Най-полезни за бягство

Скоростта, с която талибаните превзеха Афганистан, напомня на бойците от „Ислямска държава“, които взеха оръжието на иракските сили, доставени от САЩ, които оказаха малка съпротива през 2014 г.

Между 2002 и 2017 г. САЩ дадоха на афганистанската армия приблизително 28 милиарда долара въоръжение, включително оръжия, ракети, очила за нощно виждане и дори малки дронове за събиране на разузнавателна информация.

Но оборудване като хеликоптерите Blackhawk е най-видимият знак за военната помощ на САЩ и се предполагаше, че те ще са най-голямото предимство на афганистанската армия пред талибаните.

Между 2003 и 2016 г. САЩ предостави на афганистанските сили 208 летателни средства, според Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO).

През последната седмица много от тях бяха най-полезни за афганистанските пилоти да избягат от талибаните.

Един от американските служители заяви, че между 40 и 50 самолета са били използвани за бягство до Узбекистан от афганистански пилоти, търсещи убежище. Още преди да поемат властта в Кабул през уикенда, талибаните бяха започнали кампания за убийства на пилоти

Някои самолети са били в САЩ за поддръжка и ще останат там. Тези, които са били на път да бъдат предадени на афганистанските сили, ще бъдат използвани от американската армия за помощ при евакуацията на Кабул.

Настоящи и бивши служители казват, че макар да са загрижени, че талибаните имат достъп до хеликоптерите, те се нуждаят от честа поддръжка и много от тях са сложни за летене без задълбочено обучение.

"По ирония на съдбата, фактът, че оборудването ни се поврежда толкова често, е животоспасяващо", каза трети служител.

Пенсионираният генерал от американската армия Джоузеф Вотел, който ръководеше военните операции на САЩ в Афганистан като ръководител на Централното командване на САЩ от 2016 до 2019 г., заяви, че по-голямата част от хардуера от висок клас, заловен от талибаните, включително самолета, не е оборудван с чувствителна американска технология.

"В някои случаи някои от тях ще бъдат по-скоро като трофеи", каза Вотел.  

Боеве през нощта

Съществува по-непосредствена загриженост относно някои от по-лесните за използване оръжия и оборудване, като например очила за нощно виждане.

От 2003 г. САЩ предоставиха на афганистанските сили поне 600 000 оръжия за пехотата, включително щурмови автомати М16, 162 000 броя комуникационно оборудване и 16 000 устройства за нощно виждане.

"Способността да се водят боеве през нощта е истинска промяна в играта", каза един помощник в Конгреса пред "Ройтерс".

Вотел и други казаха, че оръжията, плененени от бунтовниците, като картечници, минохвъргачки, както и артилерия, включително гаубици, могат да дадат предимство на талибаните срещу всяка съпротива, която би могла да се появи в историческите крепости срещу талибаните, като долината Панджишър, североизточно от Кабул.

Американските представители заявиха, че очакванията са, че повечето от оръжията ще бъдат използвани от самите талибани, но е твърде рано да се каже какво планират да направят - включително могат да споделят оборудването със съперничещи на САЩ държави като Китай.

Андрю Смол, китайски експерт по външна политика от German Marshall Fund of the United States, заяви, че талибаните вероятно ще предоставят на Пекин достъп до всички американски оръжия, над които сега може да имат контрол.

Един от американските служители заяви, че няма вероятност Китай да спечели много, защото Пекин вероятно вече има достъп до оръжията и оборудването.

Ситуацията, казват експерти, показва, че САЩ се нуждаят от по-добър начин за наблюдение на оборудването, което дава на съюзниците. Страната е можела да направи много повече, за да гарантира, че тези доставки за афганистанските сили са били внимателно наблюдавани и инвентаризирани, каза Джъстин Флейшнер от базираната във Великобритания Conflict Armament Research.

"Но вече няма как тези усилия да окажат някакво влияние в Афганистан", каза Флейшнер. 

По-добре въоръжени от държава от НАТО

През седмицата германското издание Focus отбеляза какво въоръжение може да е попадналао в ръцете на талибаните след завземането на лагера на германската армия край Мазар-и-Шариф.

Арсеналът включва Panzerhaubitze 2000, 55-тонна мобилна артилерийска установка с огромна огнева мощ, бойна машина за пехотата с мощност 600 конски сили, развиваща скорост 65 км/ч, бойна машина Eagle специално разработена за операции в кризисни райони и по-специално в Афганистан, въоръжено универсално превозно средство Dingo – 8.8 тонен транспортьор, който развива 100 км/ч и се ползва основно за патрулиране, изброява Focus.

Германските военни са използвали и множество други специализирани машини, включително бронетранспортьор Fuchs, разузнавателен брониран автомобил Fennek и бронирани камиони Yak и Duro.

Почти 99 процента от военните автомобили на афганистанската армия мина под разпореждане на ислямистите, а заедно с това над 600 бронетранспортьора тип M1117. Освен това талибаните се сдобиха с над 150 високотехнологични бронирани автомобили тип MaxxPro.

Военновъздушната техника на тяхно разположение вече включва 68 леки бойни хеликоптери MD 500 Defender, 19 бразилски наземни бойни самолети тип A-29 и 16 от легендарните Blackhawk.

Ислямистите също така се сдобиха с 4 тежкотоварни транспортни самолета C-130 Hercules, имат освен това 100 руски и съветски транспортни и бойни хеликоптери (Ми-17 и Mи-24).

Но най-голяма заплаха от гледна точка на международния тероризъм е завземането на безпилотните самолети на афганистанската армия. Талибаните завзеха няколко високотехнологични дрона ScanEagle, произведени от Boeing.

Ако новият им оръжеен арсенал се сравни с този на Естония, която е страна членка на НАТО, то пълното превъзходство на ислямистите е очевидно, отбелязва Focus.

 

Коментари

Новини Варна