IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:00 | 28 август 2021
Обновен: 05:58 | 14 май 2024

САЩ атакуваха с дрон "Ислямска държава" в Афганистан

Според Пентагона целта е ликвидирана

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ атакуваха с дрон "Ислямска държава" в Афганистан

Съединените щати атакуваха с безпилотен самолет цели на групировката "Ислямска държава" в Афганистан. Нападението с дрон идва, след като атентатор се взриви на летището в Кабул в четвъртък и отне живота на 13 американски военни, и във финалната фаза на евакуациите от страната.

Тоня Димитрова с подробностите. Американската безпилотна атака е била насочена срещу органиатор на операциите на джихадистката група в източен Афганистан. Според Пентагона целта е ликвидирана. От Белия дом говорителят на президента Джо Байдън Джен Псаки заяви, че е вероятна нова атака през следващите дни.

"Това, което мога да кажа, е, че екипът ни по национална сигурност се срещна с президента тази сутрин и предупреди за възможна още една терористична атака в Кабул. Взети са максимални мерки за защита на летището в Кабул и околността."

Говорителят на талибаните Билал Карими написа в Туитър, че бойци на движението вече контролират част от летището в афганистанската столица. Информацията беше отречена от говорителя на Пентагона - Джо Кърби.

Американските военнослужещи, контролиращи евакуациите, са принудени да си сътрудничат с талибаните, за да се предотврати повторение на самоубийственото нападение по-рано тази седмица.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че талибаните са предложили на Анкара те да се грижат за сигурността на терминала, а Турция да ръководи логистичните операции. ООН се подготвя за най-лошия сценарий за половин милион и повече афганистански бежанци до края на годината, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна