IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:15 | 22 септември 2021
Обновен: 15:05 | 28 март 2024

На Канарите става страшно! (ВИДЕО)

Лавата достига океана, има опасност за хората

По материала работи: Слав Велев
На Канарите става страшно! (ВИДЕО)

Кадър: YouTube

На Канарските отрови стана страшно след изригването на вулкана Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма. Потоците от лава с температура от 1000 градуса продължават да напредват бавно към крайбрежието, за да се влеят в океана.

Лавата се движи със скорост 200 метра в час и се намира на около 2 километра от водата, предаде Франс прес, предаде Bulgaria ON AIR.

Правителството на Канарските острови, сред които е и Ла Палма, посъветваха жителите на района да си покриват носа и устата, когато излизат навън и обособи зона от две морски мили, в която никой няма право да плава, около мястото, на което се предвижда да навлезе лавата в океана. Властите препоръчват на любопитни жители и туристи да не се трупат там, за да гледат очакваното зрелище.

Смята се, че вливане на нажежената лава в океана може да предизвика експлозии, вълни от кипяща вода или отделяне на токсичен газ. Облаците, които може да се образуват от взаимодействието на лавата с морската вода са много киселинни и могат да бъдат опасни за хората, ако те са прекалено близо, предупреждават вулканолози и геофизици.

Утре на остров Ла Палма пристига испанският крал Фелипе Шести, за да оцени лично ситуацията, информира БТА.

Изригването на вулкана в неделя предизвика евакуацията на над 6 100 души, от които 400 туристи. Това е първо изригване на вулкана от 1971 г. То причини огромни щети, оценявани засега на 400 милиона евро, казва премиерът на Канарските острови Анхел Виктор Торес. Лавата от вулкана е разрушила 185 сгради, от които 63 жилища. Тя е покрила 103 хектара.

Коментари

Новини Варна