IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:50 | 5 октомври 2021
Обновен: 22:19 | 28 март 2024

Крадат катализатори за наркодилъри. В тях "варят" дрога от сънотворни

Бандитите смилат керамичните пчелни пити на катализаторите и ги смесват с успокоителни и сънотворни

По материала работи: Слав Велев
Крадат катализатори за наркодилъри. В тях "варят" дрога от сънотворни

В Конго престъпници използват автомобилните катализатори за производството на наркотично вещество, наречено "бомба". Местната полиция съобщава, че бандитите смилат керамични пчелни пити на катализаторите и ги смесват с успокоителни и сънотворни. В столицата Киншаса само за последния месец са задържани над 100 души за кражба на катализатори от автомобили и производство на наркотици.

Според Ройтерс наркотикът, направен от катализаторите след поглъщането причинява силна апатия, предаде "24 часа". Под неговото влияние хората могат да стоят и се люлеят в продължение на часове, след което те попадат в дълъг сън, който може да продължи до няколко дни. Ролята на керамичната пчелна пита в състава на веществото остава неясна - вероятно прахът забавя действието на лекарствата. Наркоманите не се спират дори от факта, че металите, съдържащи се в катализаторите, могат да причинят рак.

Поради покачването на цените на редките метали, катализаторите също започнаха да поскъпват бързо в началото на тази година, което доведе до увеличаване на броя на кражбите от автомобили. Катализаторите съдържат редица благородни и редки метали като паладий, платина и родий. За да предпазят автомобила си от кражба на катализатор, някои собственици на автомобили прибягват до инсталиране на предпазна клетка под дъното или дори намаляване на налягането в гумите, докато са паркирани - така крадците не могат да стигнат до изпускателната система без крик.

Коментари

Новини Варна