IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Свят
15:15 | 5 октомври 2021
Обновен: 16:39 | 15 април 2024

Служител със скандални разкрития. Кошмарите за Facebook едва сега започват

Гигантът е загърбил всички етични норми и безопасността

По материала работи: Слав Велев
Служител със скандални разкрития. Кошмарите за Facebook едва сега започват

Седемчасовият срив на Facebook и приложенията Instagram и WhatsApp, собственост на гиганта, доведе до поражения на компанията на всички фронтове. Акциите ѝ се сринаха, а собственикът ѝ Марк Зукърбърг изпадна с едно място в класацията на най-богатите, предаде Bulgaria ON AIR

Тракерът Downdetector съобщи за невиждан брой досега сигнали от потребители. Наложи се Facebook да използва платформата на конкурента си Twitter, за да съобщи, че вероятно основната причина прекъсването е грешна промяна в конфигурацията. 

Компанията заяви, че няма доказателства, че данните на потребителите са компрометирани. Повече от 3,5 милиарда души използват Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp. Сривове от такъв мащаб са рядкост. Прекъсване през 2019 г. остави Facebook и другите му приложения почти недостъпни по целия свят за повече от 14 часа. 

А според сайта "Форчън" това струва на основателя на Facebook Марк Зукърбърг приблизително 6 млрд. долара заради срива на акциите на компанията. Така Зукърбърг изпадна до петото място в Индекса на милиардерите на Bloomberg. 

СВЪРЗАНИ

Сривът на Facebook, Instagram и WhatsApp коства над $6 млрд. на Зукърбърг

И това далеч не е най-големият проблем пред Facebook. Сривът стана само ден след скандални разкрития на бивш служител на компанията, според която гигантът е загърбил етичните норми и безопасността. 

"Facebook осъзна, че ако промени алгоритъма да е по-безопасен за хората, те ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари", заяви Франсис Хауген. 

Проучвания са показали, че постове, които съдържат омраза и поляризират, карат хората да коментират по-лесно. От компанията отрекоха обвиненията. Днес Хаугън ще бъде изслушана в Сената на тема "Защита на децата онлайн" - за изследванията на компанията за ефекта на Instagram върху психичното здраве на младите потребители. 

Американските законодатели открай време се опитват да докажат, че Facebook влияе пряко и на политическата обстановка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Коментари

Новини Варна