IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:00 | 7 октомври 2021
Обновен: 07:25 | 23 март 2024

Газът поевтиня драстично в Европа

Това стана след изявление на Путин

По материала работи: Ставри Таргов
Газът поевтиня драстично в Европа

Цената на природния газ на лондонската борса ICE продължава да пада, като към 10:30 часа българско време тя се снижи до 973 долара за 1000 кубически метра за първи път от 29 септември насам, предава TACC.

Индексът TTF загуби повече от 22% спрямо стойността на предходния търговски ден, допълва агенцията.

В днешния си брой британският вестник Financial Times обърна внимание на факта, че цените на газа на световния пазар започнаха значително да спадат още през вчерашния ден, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви готовността си да помогне за стабилизиране на нарастващите световни цени на енергията.

Както отбелязва вестникът, след тези изявления цените на газа, които по-рано в сряда се повишиха до десет пъти по-високо ниво в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха.

В края на търговията на борсата ICE цената на газа падна под 1250 долара за 1000 кубически метра, което е 1,5 пъти по-ниско от историческия максимум от 1920 долара, достигнат по-рано в сряда, съобщава "Труд".
 

Коментари

Новини Варна