IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:30 | 9 ноември 2021
Обновен: 06:22 | 29 април 2024

Отбелязваме Международния ден за борба срещу расизма

Девети ноември е дата с особено значение за Германия

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Международния ден за борба срещу расизма

Днес светът отбелязва Международния ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма, по повод годишнина от погрома на Кристалната нощ - първият сигнал за това, което очаква човечеството. „Кристалната нощ” е грижливо премислена и планирана акция, с която се цели чрез разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове да се унищожи и еврейската общност в света.

В нощта на 9 срещу 10 през 1938 година са унищожени и разграбени над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обединена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!“.

Девети ноември е дата с особено значение за Германия. На този ден през 1918 г. кайзер Вилхелм Втори се отказва от престола, двайсет години по-късно нацистите организират еврейските погроми, а през 1989 г. падна Берлинската стена.

Коментари

Новини Варна