IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:00 | 19 ноември 2021
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Зловеща находка: Флакони c надпиc "едра шарка" открити в US лаборатория

Епруветките са намерени съвсем случайно при почистване на фризер

По материала работи: Ставри Таргов
Зловеща находка: Флакони c надпиc "едра шарка" открити в US лаборатория

Няколко флакона с надпис "едра шарка" са открити в съоръжение за изследване на ваксини в Пенсилвания.

"Няма данни служителят да е бил в контакт с пробите. Епруветките са открити съвсем случайно при почистване на фризер в лаборатория за проучване и разработване на ваксини.

Лаборантът, открил флаконите, е носел ръкавици и маска на лицето. Ще предоставим допълнителни подробности, когато са ясни“, се твърди в изявление на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, което изпратено в мейл до CNN.

Едрата шарка или вариола е обявена за изчезнала от Световната здравна организация през 1980 г. Преди задължителната ваксинация за вариола болестта, която лесно се предава от човек на човек, заразявала 15 милиона души годишно, убивайки около 30% от тях.

Последната позната епидемия от вариола в Съединените щати е през 1947 г. През 2014 г. служители в Националния здравен институт на Щатите откриват шест епруветки с вариола в неизползван склад. Две от епруветките съдържали жив вирус.

От години в медицинската общност се води ожесточен дебат дали епруветки с проби на едра шарка трябва да се съхраняват. Повечето медици смятат, че всички познати проби трябва да бъдат унищожени, съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна