IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:00 | 10 декември 2021
Обновен: 05:04 | 15 април 2024

Внимание, възрастен зад волана! Изследване: Стават повече, а и по-опасни

Решението - проверка на зрението, когато презаверяват книжките си

По материала работи: Ставри Таргов
Внимание, възрастен зад волана! Изследване: Стават повече, а и по-опасни

По-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на пътя, установи изследване във Великобритания, в което се казва, че са необходими спешни мерки, защото населението ще продължи да остарява с все по-бързи темпове.

В доклада на Фондацията за пътна безопасност (RSF) се посочва, че с течение на времето хората остаряват и способностите им зад волана намаляват. В началото това не е проблем, но броят на по-възрастните хора, водещи активен начин на живот, се увеличава. А това означава, че на пътя ще има все повече шофьори с намалено зрение и по-бавни рефлекси.

Авторите на изследването очакват, че броят на произшествията с фатален край с шофьори на възраст от 70 до 79 години ще се увеличи с 40% през следващите 20 години. Затова от Фондацията призовават властите в страната да вземат мерки, като основните са по-сериозни проверки на здравето (най-вече на зрението) при възрастните водачи, когато те кандидатстват за подновяване на шофьорската книжка.

Друга предлагана мярка е още по-драстична – преконфигуриране на T-образните кръстовища, за да станат те по-безопасни. Отбелязва се, че кръстовищата с остри ъгли може да бъдат доста трудни за водачи с намалено периферно зрение или с ограничено движение на врата. Обмисля се още наказанията за възрастните шофьора за инциденти по тяхна вина да бъдат различни от тези на останалите.

В други държави също застаряването на водачите се превръща в проблем, който съответните власти трябва да разрешат. В Южна Корея например, е създаден специален симулатор, подпомаган от изкуствен интелект, който оценява поведението на възрастните хора при шофиране.

Според статистиката на местната полиция броят на възрастните хора с шофьорска книжка се е увеличил с 300% за последните 10 години – от 1 млн на 3 млн, съобщава automedia.investor.bg.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
Тоя писател Ива ли познат нотариус само да попитам
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
nikolay.ganev ( преди 2 години )
Тези дето пишат глупостите, да не забравят, че и те ще остареят. Пази Боже сляпо да прогледа! До сега възрастните хора не бяха проблем изведнъж станаха проблем. Аман от ***!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Иван ( преди 2 години )
Че зрението се проверява винаги бе Ставри !....Ти явно не си шофьор и си пишеш ей така -за спорта
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Гацо ( преди 2 години )
Тоя "изследовател" знае ли,че в Пловдив .напр. само последната седмица има три катасрофи с 21-27 год шофьори.Предполагам ,че с зрението са били ОК
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна