IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:45 | 10 декември 2021
Обновен: 13:54 | 17 април 2024

Направиха стомана, която убива коронавируса

Новата сплав ще се използва за дръжки на врати, бутони за асансьори и парапети

По материала работи: Ставри Таргов
Направиха стомана, която убива коронавируса

Учени от университета на Хонконг направиха първата в света неръждаема стомана, която може да унищожава попаднали на повърхността й частици от новия коронавирус.

Изследователите са променили химическия състав и микроструктурата на неръждаема стомана, като са повишили съдържанието на мед, известна с антибактериални свойства. Учените твърдят, че новата сплав може да унищожи не само коронавируса SARS-CoV-2 на повърхността си, но и грипния вирус H1N1, както и бактерията шхерихия коли.

Традиционната неръждаема стомана не притежава подобни качества. Новият коронавирус живее на повърхността й в продължение на два дни.

Според китайските специалисти "антиковидната" неръждаема стомана може да бъде пусната в масово производство, като се използват съществуващите вече технологии.

Те планират да патентоват разработката и да използват сплавта за дръжки на врати, бутони за асансьори и парапети, за да се намали рискът от заразяване с новия коронавирус чрез докосване на повърхности на обществени места, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна