IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
08:40 | 16 декември 2021
Обновен: 17:20 | 28 юни 2022

Не искам да ми бият ваксина, но пък много ми е нужен ковид сертификат...

Търговията с фалшиви ваксинационни паспорти преживява бум

По материала работи: Слав Велев
Не искам да ми бият ваксина, но пък много ми е нужен ковид сертификат...

"Ако се опитате да си извадите при нас дигитален Ковид-сертификат, предоставяйки ни фалшив сертификат за поставени ваксини, ще Ви докладваме в полицията" - това пише на едзна табела, закачена на входа на една аптека в Берлин. Фармацевтът, с когото разговаряхме и който помоли да не назоваваме името му, разказва, че всеки ден неговите колеги и колежки се сблъскват с клиенти с фалшив ваксинационен сертификат. Той признава, че в някои случаи фармацевтите решават да не предприемат никакви действия, тъй като се страхуват от изблици на агресия, пише Дойче Веле.

В Германия аптеките издават дигиталните сертификати

И много други фармацевти в Германия се сблъскват с такива случаи. Във Федералната република аптеките продължават да са основното място, издаващо дигиталните Ковид-сертификати и съответния QR-код. А за тази цел трябва да се предостави ваксинационният паспорт, в който се съдържа информация за всички поставени ваксини.

QR-кодът е необходим за достъп до много сфери и услуги в Германия - за да купиш коледен подарък от магазин, да отидеш на сауна или да пиеш чаша вино в ресторант, трябва да докажеш, че си ваксиниран или преболедувал. Лекарите и имунизационните центрове също могат да издадат съответния документ, но онези, които възнамеряват да се сдобият с него чрез измама, отиват най-вече в аптеката. 

За подобни случаи разказва и Гьоран Донер, който е собственик на аптека в Диполдисвалде в провинция Саксония, където ваксинирани са едва 52%. За сравнение: в цяла Германия ваксинирани са почти 70%. Ниският процент ваксинирани означава, че вероятно има доста потенциални измамници - хора, които ще се опитат по незаконен път да се сдобият с Ковид-сертификат и така да имат достъп до обществения живот. "Сблъскваме се с този проблем всяка седмица. И казваме на клиентите: тук трябва да проведем по-обстойна проверка", разказва Донер. Това означава, че нещо е направило впечатление на служителите в аптеката: невалиден партиден номер на ваксините, ваксинационен паспорт, в който не е въведена друга информация освен за ваксина срещу коронавирус, или дата на ваксинация, когато по-голямата част от населението изобщо не е имала достъп до препаратите. Като вицепрезидент на Саксонската камара на фармацевти Донер е запознат със ситуацията в цялата провинция. 

Всеки ден камарата получава мейли със сигнали за измама. "Този проблем засяга всички части на провинцията", признава Донер. Особено откакто беше въведено правилото 2G - вход само за ваксинирани и преболедували. 

Законът беше затегнат: до 5 години лишаване от свобода

В Германия до неотдавна притежанието на фалшив сертификат не беше криминализирано. Но това се промени. Целият процес по издаване и притежаване на фалшив сертификат вече е описан в наказателния кодекс и за подобни деяния се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода. Но това не разрешава проблема. Само в район Обербергиш в западната част на страната, където живеят около 270 000 души, полицията в момента разследва 160 случая на потенциални злоупотреби. 

Фалшификаторите стават все по-добри

Собственичката на аптека в Хановер Зилке Валтер се натъква и на друг проблем. Самата тя вече два пъти е била привиквана в полицията заради фалшиви сертификати. От два месеца обаче фалшификациите стават все по-добри. "Стикерите са истински, самите сертификати изглеждат добре и са с печат и подпис", казва Валтер. 

Затова за нея и на служителите ѝ става все по-трудно да разкриват злоупотребите. Затова и не знаем колко са неразкритите случаи. Междувременно някои от номерата на партидите имат воден знак. Той помага да се разкрият фалшификациите. Друго решение би било въвеждането на електронен регистър, в който аптекарите да могат да проверяват партидните номера на ваксините и като цяло да се въвеждат всички ваксинирани. Такъв за момента няма. Институтът "Роберт Кох" все още не разполага с данните на всички ваксинирани. Иначе можеше много лесно да се сравнява. Но защитата на личните данни в случая пречи.

Фалшификаторите стават все по-изобретателни

"Според Закона за защита от инфекции, ние фармацевтите трябва да дигитализираме сертификатитие. И ние действително го предлагаме като услуга в аптеките. Но в крайна сметка даваме дигитални сертификати и на хора, които всъщност въобще не са ваксинирани", казва фармацевтката от Хановер. В тази връзка Гьоран Донер признава: "Усещането е неприятно. Защото осъзнаваме своята отговорност и я приемаме много сериозно."

Но фалшификаторите намират нови и нови пътища да заблудят властите. Те вече започват да модифицират и QR-кодовете, които се запаметяват в апликацията на мобилния телефон. Така собствениците на фалшивите сертификати получават достъп до обществените пространства и дори и служителите в аптеките не могат да ги спрат. 

Коментари

Новини Варна