IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:45 | 28 декември 2021
Обновен: 14:03 | 27 март 2024

СЗО се провали: Целта за 40% ваксинирани се оказа мираж

Изоставането е най-сериозно в Африка

По материала работи: Слав Велев
СЗО се провали: Целта за 40% ваксинирани се оказа мираж

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.


Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Коментари

Новини Варна