IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:15 | 8 януари 2022
Обновен: 21:56 | 25 март 2024

Безредиците в Казахстан не стихват

МВнР: Няма искания за евакуация на българи от кавказката държава

По материала работи: Слав Велев
Безредиците в Казахстан не стихват

Снимка: Nexta Live (Social Media)

Едно дете е починало от огнестрелна рана, а още едно е пострадало при безредиците в Алмати, съобщи пресслужбата на казахстанския комисар по правата на детето.

В съобщението се казва, че случаят датира от 5 януари.

Детето се е разхождало с родителите си в Алмати и внезапно по тях бил открит огън. Един от изстрелите е убил 11-годишното момче.

Вчера пък 15-годишно момче е било откарано в една от детските болници в Алмати с тежки огнестрелни рани и лекарите все още се борят за живота му, се казва в съобщението.

Момчето е било ранено, докато е пътувало с баща си в автомобил, срещу който е била открита стрелба.

Министерството на външните работи следи ситуацията в Казахстан, като към този момент в българското посолство в Нур Султан не са постъпвали искания за евакуация от български граждани. Това са заявили от Външно министерство пред агенция БГНЕС във връзка с масовите протести и обявеното извънредно положение в страната.

"Мисията ни е в контакт с наши сънародници, които пребивават временно или постоянно на територията на страната, и в готовност да окаже съдействие при необходимост", са уверили от ведомството: "В столицата на Казахстан Нур-Султан обстановката към момента е спокойна, като служителите на мисията ни са извън опасност".

В четвъртък външно министерство препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Казахстан, както и от вътрешни пътувания в рамките на територия на страната.

На следващия ден президентът на страната Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън без предупреждение.

А днес САЩ обявиха, че са разрешили на служителите си от генералното консулство в Алмати, чиято работа не е спешна, да напуснат консулството, както и членове на семействата им. 

Коментари

Лек коментар ( преди 2 години )
Казахстан НЕ е кавказка държава
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна