IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:20 | 1 февруари 2022
Обновен: 03:45 | 12 май 2024

България на дъното: Колко бензин зареждаме с една минимална заплата?

Жители на Люксембург могат да си купят най-много бензин с една заплата

По материала работи: Слав Велев
България на дъното: Колко бензин зареждаме с една минимална заплата?

България се намира на 29-о място от общо 32 държави в Европа по достъпност на бензина до населението, сочи проучване на „РИА Новости“. Това има за цел да установи колко литра гориво може да си купи жителят на съответната държава със средната месечна заплата.

Според данните на агенцията, българинът може да си купи 586,4 литра за месец, като посочената цена на бензина в случая е 586,4 рубли, което прави 2,30 лв. Отчита се още, че цената на горивото се е увеличила с 31,5% в сравнение с януари миналата година. По този показател България е на едно от първите места, като единствено в Литва има по-голямо увеличение да една година – 31,7%.

България си остава една от страните с най-евтин бензин, като по този показател зад страната ни се само Казахстан, Беларус, Русия и Украйна. Най-скъпо е горивото в Швеция, където цената за литър през януари е била 3,82 лв. за литър.

Най-много бензин на месец обаче могат да си купят жителите на Люксембург – 2329,9 литра, като те плащат 2,85 лева за литър. Второто място е за Норвегия – 2148,8 литра, а третото за Австрия – 1944,6 литра.

Коментари

аха ( преди 2 години )
Европейски сметки, европейски цени на продуктите.... Български заплати... ГЕРБ си оставиха ръцете
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна