IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:00 | 7 февруари 2022
Обновен: 07:20 | 23 април 2024

Facebook и Instagram може да станат недостъпни в Европа

Предупреждението е на Марк Зукърбърг

По материала работи: Ставри Таргов
Facebook и Instagram може да станат недостъпни в Европа

Приложенията „Фейсбук“ и „Инстаграм“ могат спрат да функционират на територията на Европа, ако „Мета“ (компанията майка) не получи разрешение за прехвърлянето, съхраняването и обработването на данните на европейските потребители на сървърите си в САЩ.

Това предупреди собственикът на техногиганта Марк Зукърбърг в годишния отчет на компанията, цитиран от изданието Cityam. Именно обмяната на данни между държавите е от ключово значение за предоставянето на услугите на социалната мрежа.

Междувременно ЕС и САЩ обявиха, че работят върху нов договор, който да гарантира безопасността на обмяната на данни, след като Европейския съд анулира старата правна рамка, наречена Privacy Shield, заради нарушения именно при защитата на данните.

Ключовият проблем за „Мета“ е, че трансатлантическата обмяна на данни се регулира от подобни споразумения, а настоящите договори в момента са подложени на строг контрол в ЕС.

„Мета“ предупреждава“, че ако не бъде приета нова правна рамка, компанията вероятно няма да може да предложи най-важните си услуги на територията на ЕС.

Преди няколко дни стана ясно, че "Фейсбук" губи ежедневни потребители за първи път в своята 18-годишна история, а според Марк Зукърбърг това е причинено от бума на приложението “Тик-Ток”.

Финансовият отчет, който беше публикуван в сряда, срина акциите на компанията с цели 20%. Това заличи $ 200млрд. от общата стойност на “Мета” на фондовата борса и предизвика сътресение в личните финанси на Зукърбърг, който се раздели с $ 29 млрд. в рамките на ден, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна