IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
09:15 | 23 февруари 2022
Обновен: 13:06 | 28 март 2024

Кремъл плаши Европа с космически цени на газа - €2000 за 1000 куб. метра

Междувременно "дрънкането на оръжия" доведе до срив на руската рубла

По материала работи: Ставри Таргов
Кремъл плаши Европа с космически цени на газа - €2000 за 1000 куб. метра

Напрежението между Русия и Запада заради събитията в Украйна расте главоломно, като се нажежава от взаимни заплахи за тежки икономически последици.

След като Берлин обяви, че замразява проекта "Северен поток 2", Москва отвърна на удара с предупреждение, че Европа си търси белята с цените на природния газ. Предупреждението дойде от Дмитрий Медведев, бивш премиер и експрезидент на Русия, а сега зам.-председател на Съвета по сигурност. В профила си в Туитър той написа следното саркастично послание:

"Канцлерът Олаф Шолц нареди спиране на сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" . Е, добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащат 2000 евро за 1000 куб. метра газ."

Решението на руския президент Владимир Путин да признае двете сепаратистки републики в Източна Украйна - Донецката и Луганската, предизвика разочарование на Запад, а водещи политици от ЕС и САЩ обявиха, че на това трябва да се отговори с тежки икономически санкции.

Едни от най-тежките възможни мерки са изключване на руските банки от международната система за плащания SWIFT и пълна забрана за инвестиционните фондове на ЕС, Великобритания и САЩ да притежават руски държавни облигации.

Британският премиер Борис Джонсън вече обяви, че Лондон ще замрази авоарите на пет руски банки заради ситуацията в Украйна. Санкциите засягат Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank.

Световни агенции съобщиха, че ЕС планира да включи в "черния списък" банка "Русия", Промсвязбанк и ВЕБ (Внешекономбанк).

Европредложението за нови санкции срещу Русия заради действията в Украйна бе огласено в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете "независими" области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението.

"Снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна", се посочва в изявлението.

След днешното заседание на европейските външни министри в Париж ще бъдат направени предложения за правното утвърждаване на санкциите. След това ще бъдат незабавно предприети следващите стъпки.

За отбелязване е, че унгарският министър-председател Виктор Орбан досега не е осъдил решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, но не възразява срещу налагането на сакнции (макар че е коментирал преди неведнъж, че те не са ефективни). "Унгария споделя общата позиция на ЕС", написа днес Орбан в Туитър.
 
Трусове

Междувременно "дрънкането на оръжия" доведе до срив на руската рубла, която падна до най-ниското си ниво от 15 месеца насам. Доходността на руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши с 26 базисни пункта до 5,38% в понеделник, което е показател за нарастващ риск за държателите на такива ценни книжа.

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC се сринаха с цели 22% в Хонконг, което е най-сериозната загуба от април 2018 г. насам.

Участниците на финансовите пазари очакват отговора на САЩ и Европа и най-вече обещаното налагане на санкции срещу Руската федерация, коментират световните икономически медии, цитирани от "Сега".

Коментари

Новини Варна