IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
07:49 | 24 февруари 2022
Обновен: 02:48 | 4 май 2024

Почна се: Русия удари военни обекти в Украйна

Според агенция УНИАН по Киев са били изстреляни крилати и балистични ракети

По материала работи: Ставри Таргов
Почна се: Русия удари военни обекти в Украйна

Взривове разтърсват украинската столица Киев, след като руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция, която уж трябва да гарантира мира в Донбас, това съобщи CNN като пусна кадри от взривове в столицата Киев, Харков и Одеса, където отекват експлозии.

Според агенция УНИАН по Киев са били изстреляни крилати и балистични ракети.

В опит да спасят себе се и семействата си хиляди жители на украинската столица напускат града с колите си.

Основните булеварди на града са блокирани от хилядите автомобили, напускащи града.

Хиляди хора са изпълнили и подземните метростанции, за да търсят убежище от ракетите.

Пред Ройтерс очевидци разказват за шумове като от далечна артилерийска стрелба.

Ще въведем военно положение на цялата територия на Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари. Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега", написа в Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции срещу Русия.

Стартът

Преди 6 сутринта руският президент Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

Той настоя, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на украинския режим и призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома. Путин отсече, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Според думите му в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от "тези, които са взели Украйна за заложник".

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията отвън, Русия ще отговори незабавно.

Руският президент каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.).

Целта на операцията, каза руският лидер, е "защитата на хората, хкоито в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация".

Реакциите

Руският президент Владимир Путин е избрал война, която ще доведе до катастрофални загуби на хиляди човешки живота и до много страдания, каза американският президент Джо Байдън.

"Съединените щати, техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин на действията на Русия", категоричен бе Байдън.
Очаква се по-късно днес президентът да направи извънредно обръщение към нацията относно по-нататъшните мерки, които САЩ ще предприемат срещу Русия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи личен призив към Владимир Путин да не атакува Украйна.

"Президент Путин, спрете войските си да не атакуват Украйна, дайте шанс на мира, твърде много хора вече загинаха", каза Гутериш по време на второто извънредно заседание на Съвета за сигурност за три дни във връзка с кризата между Русия и Украйна.

НАТО се събира на спешна среща заради конфликта в Украйна, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" от Русия.

Коментари

Новини Варна