IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:30 | 25 февруари 2022
Обновен: 11:02 | 11 май 2024

Скандалът е потушен: Освободиха българския легионер от ареста в ЦАР

Четирима военни, сред които и българин, бяха освободени от ареста в ЦАР, съобщи представител на местната прокуратура

По материала работи: Слав Велев
Скандалът е потушен: Освободиха българския легионер от ареста в ЦАР

Съдебната процедура срещу четирима военни от френската армия, действащи под флага на ООН, и задържани преди три дни в Централноафриканската република и обвинени в социалните мрежи, че са планирали убийството на държавния глава на африканската страна, бяха освободени днес, предаде Франс прес.

Новината за освобождаването бе потвърдена от посолството на Франция в Банги и от прокуратурата на страната. Срещу четиримата няма да бъдат повдигнати обвинения, каза Дидие Тамбо, главен прокурор към апелативния съд на столицата на ЦАР.

Четиримата военни са от корпуса на Чуждестранния легион на френската армия. Те са с българска, румънска, френска и италианска националност. Военните са били част от персонала на мисията на ООН в Централна Африка. Четиримата бяха арестувани на летището в Банги.

"Предвид споразуменията, които ни обвързват с мисията на ООН в ЦАР, не можем да изправим тези хора пред съдия и пред това препятствие, прокуратурата реши да прекрати случая, без да предприема повече действия", каза прокурор Тамбо.

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната. Според местния магистрат обаче автомобилът на легионерите, без знаците на ООН е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии. Инцидентът стана в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната. Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им.

Коментари

Новини Варна