IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
15:00 | 26 февруари 2022
Обновен: 12:51 | 4 май 2024

ТАСС показа "умрелите геройски" защитници на Змийския остров (ВИДЕО)

Русия опроверга Зеленски: Украинските военни се предадоха доброволно, в Севастопол са

По материала работи: Слав Велев
ТАСС показа "умрелите геройски" защитници на Змийския остров (ВИДЕО)

Кадър: YouTube

Русия опроверга Зеленски, като разпространи кадри с украинските военни от Змийския остров, които са се предали доброволно, а не са загинали геройски, както бе съобщено по-рано.

Граничарите от Змийския остров на юг от Одеса се предадоха мирно и бяха отведени в Севастопол, съобщава генерал-майор Михаил Ясников, заместник-командир на руския Черноморския флот.

"Днес група от 82 военнослужещи от Змийския остров бяха доставени в Севастопол от спасителния влекач "Шахтьор", те сложиха оръжие и решиха да се върнат при семействата си", каза Ясников пред ТАСС.

Вчера в мрежата се появи аудио запис, на който украинските граничари отказват да се подчинят на руската команда за предаване и псуват въоръжените сили на Москва.

По-късно президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че всички 13 граничари на острова за загинали геройски без да се предадат. Киев обяви, че военнослужещите ще бъдат посмъртно удостоени със звание "Герои на Украйна".

Аудио записът от радиообменът е без видео, а за фон се ползва снимка на острова.

От Министерството на отбраната на Русия заявиха, че украинските граничари не са оказали съпротива. От Москва допълват, че от началото на военната операция всеки ден има случаи на предаващи се украински войници.

Вчера Владимир Путин направи видеообръщение, в което призова украинската армия да не изпълнява престъпните заповеди на режима в Киев. Руският президент призова и за възможен военен преврат в Украйна.

Коментари

Новини Варна