IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
17:00 | 3 март 2022
Обновен: 09:21 | 10 май 2024

Испания праща оръжие на Украйна

То ще бъде транспортирано с два самолета на ВВС до границата в Полша

По материала работи: Ставри Таргов
Испания праща оръжие на Украйна

Испания ще изпрати за Украйна 1370 гранатомета и 700 000 патрона за пушки и картечници, обяви министърът на отбраната Маргарита Роблес. Те ще бъдат превозени с два самолета на Военно-въздушните сили до границата в Полша, откъдето ще бъдат взети от украинските власти.

Роблес подчерта, че тази първа пратка е „важна“, защото ще позволи на „хора, които нямат голям опит в използването на оръжия“, да се защитят. Изказването ѝ идва часове след като примерът Педро Санчес обяви пред парламента, че страната ще изпрати директно оръжия на Украйна, въпреки че преди това твърдеше, че ще подпомага само Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Санчес промени позицията си след критики от страна на опозицията и след договаряне на съвместните действия на западните лидери.

Подкрепата за Украйна бе приета с одобрение от консервативната „Народна партия“ и „Гражданите“, но срещна съпротивата на левите от „Подемос“, които поискаха оставката на Санчес.

На предупрежденията към правителството, че прави „грешка“, министър Роблес отговори, че има подкрепата на втория вицепремиер Йоланда Диас, която влезе в кабинета от квотата на „Подемос“.

Според Роблес руската офанзива „еволюира всеки ден“ и принуждава Испания, и останалите страни членки на ЕС, да променят решенията си да и да „се изправят пред тази неприемлива агресия“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна