IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:40 | 3 март 2022
Обновен: 20:25 | 17 април 2024

Инфлацията в Турция удари нов връх

Лирата продължава да поевтинява спрямо долара

По материала работи: Ставри Таргов
Инфлацията в Турция удари нов връх

Годишната турска инфлация е достигнала 20-годишен максимум от 54,44% през февруари, показват правителствени данни, цитирани от БТА. Ускорението е над 48,7% през януари и повече от прогнозираните 52,5% в анкета на Bloomberg.

Минути преди 12 ч. българско време турската лира поевтинява с близо 0,8% до 14,1353 лири за долар.

Увеличенията на потребителските цени ще получат тласък и от производителите, където инфлацията е над 105% на годишна основа през февруари, което е най-лошото четене от 1995 г. Очаква се войната в Украйна да се отрази основно през поскъпването на енергията.

Цените на потребителските стоки са се повишили с 4,81% миналия месец спрямо януари, сочат данните на Турския статистически институт.

Транспортът, битовата техника и хранителните стоки са отбелязали най-голям скок на цените на годишна база.

Цените на едро са се увеличили със 7,22 на сто през февруари на месечна база, а на годишна - със 105%.

През април 2002 г. турската инфлация е била 52,7 процента, в разгара на финансова криза в страната и малко преди партията на президента Реджеп Тайип Ердоган да дойде на власт.

Днес турските домакинства отново са изправени пред отслабваща покупателна способност на фона на обезценена турска лира, висок дълг и безработица и нарастващи цени на енергията, отбелязва германската агенция ДПА.

Производствените цени ще зададат посоката за потребителската инфлация, която ще се насочи към 60-те процента през третото тримесечие, казва Енвер Еркан, икономист на Tera Yatirim. Инфлацията ще се забави към 45% до края на 2022 г. прогнозира той.

Очакванията на централната банка в страната са инфлацията в края на годината да достигне 23,2% - над четири пъти целта на регулатора. Тази прогноза обаче бе на база цена на петрола от 80 долара за барел, която сега минава 115 долара.

Това може да се окаже лоша новина за усилията на турския президент Реджеп Ердоган да бъде преизбран на поста на изборите през 2023 г., тъй като високите цени отнемат от подкрепата му, пише Investor.bg.

Коментари

Новини Варна