IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:00 | 4 март 2022
Обновен: 11:13 | 10 май 2024

18 гръцки кораби са блокирани в Черно море

Страната е поискала спешна среща на Международната морска организация

По материала работи: Ставри Таргов
18 гръцки кораби са блокирани в Черно море

Гърция е поискала спешна среща на Международната морска организация (International Maritime Organization) заради блокирани след руската инвазия в Украйна кораби в Черно и Азовско море, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

Министърът на морския флот и островната политика Янис Плакиотакис е разговарял с генералния секретар на организацията Китак Лим с искане да се свика възможно най-скоро среща, предава БТА. За срещата настояват страни от ЕС, САЩ и Австралия.

Украйна затвори пристанищата си на 25 февруари и не позволява на плавателните съдове, намиращи се в района да отплават, посочва изданието.

До момента се съобщава за четири атаки в Черно море, които са засегнали плавателни съдове, като при три от тях са ранени моряци.

В началото на тази седмица гръцките медии съобщиха, че 18 кораба, плаващи под гръцки флаг или собственост на гръцки компании със 119 моряци на борда, се намират в различни части на Черно море, включително в териториалните води на Русия и Украйна и придвижването им е засегнато от украинската криза.

Гръцката телевизия ЕРТ съобщи, че смесената военна комисия на „Лойдс маркет асосиейшън“ (Lloyd’s Market Association) е включила руските и украинските териториални води на Черно и Азовско море в списъка на райони с повишена опасност от военни, терористични и пиратски нападения.

В резултат на това се променят условията за безопасно плаване и то става обект на специални преговори между собствениците на кораби и застрахователните компании, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна