IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
16:45 | 9 март 2022
Обновен: 14:02 | 27 април 2024

"Чернобил" е без ток. Украйна плаши с радиация

В централата все още работят повече от 2000 души

По материала работи: Слав Велев
"Чернобил" е без ток. Украйна плаши с радиация

Снимка: gettyimages

"Чернобил" е без ток: Има риск от изтичане на радиация. Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, предаде НОВА.

"Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно". Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ "Чернобил". По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация.

От поста на първия дипломат на Украйна в социалната мрежа става ясно, че основната електропреносна мрежа, доставяща ток за АЕЦ-а, е повредена от руската армия. "Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи възстановяване на захранването на централата", пише Кулеба. 

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор "Укренерго".

Централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите".

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

"Положението на персонала се влошава", заявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа, съобщава "Труд".

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова "силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там". Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури "ангажимент за безопасност и сигурност" на украинските електроцентрали от всички страни.

Контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил сега се осъществява съвместно от руски военни, украински специалисти и националната гвардия. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

„В момента контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил се осъществява съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и националната гвардия на тази страна“, каза Захарова.

Захарова подчерта, че изявленията от украинска страна за предполагаемото 20-кратно увеличение на нивото на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил не са верни.

Тя допълни, че АЕЦ „Запорожие“ също работи нормално, обстановката в град Енергодар е спокойна.

„Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от украински националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност те бяха обучени за това. Ето защо руските военни са поели контрола върху ядрените енергийни съоръжения на Украйна“, допълни Захарова.

Русия предприема всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на ядрените съоръжения в Украйна, подчерта дипломатът.

„Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко по силите си, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения на Украйна“, коментира Захарова.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията за загубата на контрол над атомната електроцентрала в Чернобил, която беше окупирана от руски войски, за прехвърлянето на територия около Запорожската атомна електроцентрала под техен контрол.

Коментари

опа ля ( преди 2 години )
Министерството на отбраната на Русия съобщи за правени експерименти с образци на коронавирус в биолабораториите, открити на територията на Украйна.Както вече е известно руснаците откриха документи, свързани със злокобни действия, които са вършени в биолабораториите в Украйна, захранвани с милиони долари от САЩ.Руснаците са разкрили и детайлна информация за реализация на САЩ на територията на Украйна на проект за изследване на пренос на патогени чрез мигриращи птици между Украйна и Русия ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ДОЛНА ЛЪЖА ( преди 2 години )
РУСНАЦИТЕ Я ПАЗЯТ ОТ БАНДЕРОВЦИ И АКО НЕЩО СТАНЕ ЩЕ Е ОТ АМЕРИКАНЦИЕ И УКРАИНСКИТЕ ФАШУГИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна