IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:15 | 10 март 2022
Обновен: 02:46 | 27 април 2024

Историческо: Унгария има жена за президент

Каталин Новак е омъжена и има три деца

По материала работи: Слав Велев
Историческо: Унгария има жена за президент

Унгарският парламент избра първата жена президент на страната - Каталин Новак - за петгодишен мандат. Новак, която е съюзничка на премиера националист Виктор Орбан, е първата жена, която ще заема президентския пост в централноевропейската страна, предаде Vesti.bg.

Новак, която е на 44 години и е бивша министърка, получи 137 гласа. Съперникът й, икономистът Петер Рона, спечели 51 гласа. Победата на Новак не буди изненада, тъй като беше ясно, че тя може да разчита на мнозинството в парламента, с което разполага партията Фидес на Орбан.

Каталин Новак обеща да защитава традиционното унгарско семейство и да сложи край на демографския спад. "Ние, жените, отглеждаме децата, грижим се за болните, готвим, способни сме да сме на две места едновременно, да си изкарваме прехраната, да обучаваме, да печелим Нобелови награди", заяви Новак преди гласуването в парламента.

"Ние сме добре запознати със силата на думите, но можем и да замълчим и да слушаме, когато това е необходимо, можем да защитаваме семействата си, ако има опасност", каза още тя.

Каталин Новак е член на политическата партия Фидес с председател Виктор Орбан. Новак служи като депутат в Народното събрание от 2018 г. и като министър по семейните въпроси в четвъртото правителство на Орбан от 2020 до 2021 г.

Новак е учила икономика в Будапещкия университет Корвинус и право в Сегедския университет в Унгария. Тя е учила и в Парижкия университет в Нантер. Освен унгарски, Новак говори френски, английски и немски.

Каталин Новак е омъжена и има три деца.

Коментари

Новини Варна