IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:30 | 13 март 2022
Обновен: 00:00 | 3 май 2024

14 балистични ракети удариха консулство на САЩ в Ирак

Пострадала е и сградата на TV канала "Кюрдистан 24"

По материала работи: Слав Велев
14 балистични ракети удариха консулство на САЩ в Ирак

Снимка: Туитър

14 ирански балистични ракети удариха американското консулство в Ербил, Ирак, военната база в града и няколко други цели. Пострадала е и сградата на TV канала  "Кюрдистан 24".

Щетите са тежки, но засега няма данни за жертви. Зенитната артилерия в столицата на иракски Кюрдистан се опитваше да свали нови ракети. Спрени са полетите на самолети в района.

Първите данни показват, че изстреляните ракети са Fateh-110 - ирански балистични ракети с малък обсег. Предполага се, че ракетите са изстреляни вероятно от иранската военна базата Хасабад в Тебриз. Ирански медии съобщиха, че атаката вероятно е отговор на убийството на двама ирански офицера, които преди дни бяха застигнати от израелски ракети в Сирия. Ирански медии: „Това е само вторият път в историята, когато Иран изстрелва балистични ракети директно срещу американски войски от своя територия. Единственият друг случай е при отмъщението за убийството на генерал Касем Солеймани през 2020 г."

Тази нощ се включиха и сирените за въздушна опасност в посолството на САЩ в Багдад.

Очаква се американският президент Байдън да направи обръщение. Официален Иран все още не е коментирал ситуацията и не е потвърдил ракетната атака срещу американското консулство.

Коментари

Новини Варна