IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
10:45 | 21 март 2022
Обновен: 07:44 | 23 април 2024

Пандемия, война... луд стрес. Редувайте новините със забавленията

Само така може да се спасите от прекомерния стрес, на който масово сме подложени

По материала работи: Слав Велев
Пандемия, война... луд стрес. Редувайте новините със забавленията

Малки деца играят на гарата в полския град Пшемисъл след бягството си от руската инвазия. СНИМКА: Ройтерс

След две години несигурност заради пандемията войната в Украйна буквално опъна до крайност нервите на мнозина. В социалните мрежи се водят ожесточени спорове на коя страна е правото в този конфликт и каква позиция трябва да заема България в него. Появяват се съмнения дали въобще не сме лишени от емпатия като нация, след като дръзваме да се разправяме необходимо ли е да се помага финансово на бягащи от бомби жени и деца. Психолози казват, че е нормално хората масово да се чувстват претоварени от негативни емоции и мисли, тъй като през последните две години са били подложени на наистина голям стрес и на живот от криза в криза. “Макар да е правилно първо да мислим за въздействието върху тези, които са въвлечени в конфликта, също така е напълно нормално самите ние да се чувстваме разстроени от това, което виждаме в Украйна”, казва пред Би Би Си Алекс Бушил от британската благотворителна организация за психично здраве Mind, предаде "24 часа".

По думите му това е напълно естествена човешка реакция. Затова британското обществено здравеопазване и няколко неправителствени организации, работещи по проблемите с психичното здраве, излязоха с конкретни съвети как хората да се справят със стресиращото положение в момента. Някои от тях са изключително прости, като яжте добре, излезте навън, оставете телефона си вкъщи, свържете се с приятели, почивайте повече. Все неща, които човек обикновено трябва да прави в ежедневието си, за да съхранява нервите си. Според специалистите обаче, когато сме стресирани, изведнъж всичко това се превръща в голямо предизвикателство за последователно изпълнение.

И причината за това е, че започваме да превъртаме и да обработваме преимуществено информация, свързана с голямото събитие в нашия живот в момента, и изтласкваме в периферията всички останали мисли, които по принцип ни помагат да действаме рационално. За да се спасим от тази спирала към нервния срив, е добре да се върнем към нещо реално от нашия живот, което ни доставя удоволствие “Независимо дали ще е спорт, разхождане на кучето или нещо трето, създайте си място и време за почивка от всичко, за да сте сигурни, че ще практикувате отделяне от стресиращите събития”, обяснява Алекс Бушил. Той съветва да гледате новини и социални медии само в определени часове от деня, за да ограничите продължителността на информационния поток във вашия живот, а след това да правите нещо релаксиращо. Също така да проверите новинарските си източници и да изключите тези, които тиражират недостоверни сведения. “Фокусирайте се върху факти, а не върху тревожни спекулации. Не гледайте прекалено дълго страшни кадри. Така ще успеете да се отдръпнете и да прочистите ума си, защото не е добре да се мисли сме изправени пред несигурност, да се стремим да получим яснота за случващото се, но начинът, по който го правим, чрез гледане, слушане и четене на все повече и повече новини, често води до точно обратното, защото по същество превъртаме една и съща информация и това не ни позволява да отстъпим назад”, обяснява доктор Хепбърн.

Експертите са изключително загрижени за младите и децата, тъй като се е оказало, че някои от тях се тревожат толкова сериозно от войната, че изпращат съобщения на приятели дори през нощта и гледат новини за нея на телефоните си. Затова те съветват родителите да говорят с децата за случващото се в Украйна откровено. Ако не знаят как да го направят, да потърсят специализирана информация или пък съвет от учители, приятели, баби и дядовци. Да договорят с тях изключване на компютрите и телефоните през нощта, като дадат личен пример със своите устройства, оставяйки ги далеч от спалнята. Трябва да знаете, че избягването на темата може

да накара децата да се чувстват уплашени, казва Ане Лемче, психолог в английската благотворителна организация Save the Children. За по-малките може да е достатъчно просто да им покажете къде е Украйна на карта, така че да разберат, че войната се случва някъде далеч от тях. За по-големите ще е необходимо нещата да се представят в контекст, но пак е най-важно да успеете да ги успокоите. Кажете им, че хора от цял свят се опитват да помогнат за разрешаване на конфликта и да дадат подслон на бягащите от него. Обяснете им, че през последните години е имало няколко войни по света и сме имали късмет, че повечето от тях не са оказали съществено влияние върху начина ни на живот. Така ще им помогнете да усетят степента на риск, на който са изложени. Другата много уязвима група са възрастните хора, които са били свидетели като деца на Втората световна война. Повечето от тях в момента са оставени сами да се справят с кошмарите на спомените си и проекцията им върху случващото се днес. Затова, ако имате такива близки, говорете с тях. Обаждайте им се често и ги снабдявайте с достоверни източници на информация за войната в Украйна. “Съществуват много доказателства, че правенето на нещо за други хора има наистина благоприятно въздействие върху собственото ви психично здраве. Ако осъзнаем, че сме накарали някой друг да се почувства добре, ние също сме така. Нашите мозъци са проектирани да бъдат социални, да се свързват и да създават нещо по-голямо от ползата за собственото благополучие”, посочва психологът Ема Хепбърн пред Би Би Си. Тя съветва да се постараем да си осигуряваме време, през което просто да се забавляваме и да избягаме от цялата мрачност, тъй като става въпрос за състрадание към всички, включително към себе си, и за осмисляне на сложна ситуация, която изисква трезва преценка и добро психическо състояние.

Коментари

Новини Варна