IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:30 | 29 март 2022
Обновен: 10:05 | 23 април 2024

Лавров насмете САЩ, ЕС и НАТО за политиката им на Балканите

Има не толкова много страни в европейския континент, които могат да се смятат за суверенни, заявява външният министър

По материала работи: Слав Велев
Лавров насмете САЩ, ЕС и НАТО за политиката им на Балканите

Това направи в интервюто пред сръбски медии от 28 март т.г. министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров.

"Виждаме опита на САЩ, Евросъюза, НАТО да натрапят своята хегемония далеч не само в Балканите, но и в другите региони на света, практически навсякъде", заявява той и добавя: "Убеден съм, че повечето страни в света разбират, че това е пътят към задънената улица. От нея ще трябва да се търси изход. Има не толкова много страни в европейския континент, които могат да се смятат за суверенни и самостоятелни. Онези, които отказват заради своите национални интереси да се присъединят към санкциите в интересите на други държави, имат пълно право да се наричат самостоятелни държави, с кои размери и да се характеризират тези държави.".

Ето какво казва още Лавров: "Съединените щати подчиниха цялата Европа, и не само ръководят Северноатлантическия алианс, но и всъщност Европейския съюз, използвайки го и инфраструктурата и потенциалите му с цел укрепване на военни и политически позиции на САЩ в „стария“ континент. Ако да говорим за демокрации и автокрации, то тази „общност на демокрации“ в лицето на САЩ, НАТО и Евросъюз е всъщност едно цяло (стана така под американското „командване“), спрямо други представители на световната общност това е откровена автокрация, ако не диктатура."

Коментари

Новини Варна