IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
16:20 | 31 март 2022
Обновен: 17:10 | 28 март 2024

До седмица-две се очаква среща на високо равнище Русия - Украйна

Дмитро Кулеба и Сергей Лавров са заявили готовност за разговори

По материала работи: Ставри Таргов
До седмица-две се очаква среща на високо равнище Русия - Украйна

Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо равнище до седмица-две, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия А Хабер.

По думите му външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров са заявили готовност за разговори и е възможно до седмица-две да има среща най-малкото на ниво външни министри.

Според него показателен за доверието в Турция е фактът, че страната е успяла да събере двете страни, и че и двете са искали Турция също да присъства на разговорите.

„Ние се опитваме да съберем (отново) външните министри. Осъществихме контакт както с Кулеба, така и с Лавров“, каза Чавушоглу.

По думите му е възможно и руският президент Владимир Путин да посети Турция, като турската страна очаква дата.

„В момент, когато войната е в разгара си, а същевременно се полагат усилия за трайно примирие, е трудно (Путин) да каже кога може да дойде в Турция“, посочи турският външен министър.

„Ние искаме да бъдем домакин на среща на ниво лидери (…) Това, което е важно, е двете страни да се съберат заедно и да започнат процес към траен мир“, каза още Чавушоглу.

Във връзка с искането на Украйна Турция да бъде гарант на евентуално споразумение с Русия, Чавушоглу посочи, че не би било коректно да се правят категорични коментари преди въпросът да бъде напълно договорен. Според него са неправилни твърденията, че Русия е против статута на гаранти на западни страни.

„Предложението на Украйна е P5 (петте постоянни членки на ООН) плюс Германия и Турция. Имала ли е досега Русия възражение, което да показва, че се противопоставя срещу това? Тъкмо обратното, руснаците казаха, че не са против Германия и Турция като гаранти", каза той.

Според Чавушоглу има сближаване на позициите на двете страни, но е нужно те да вземат окончателни решения. Министърът посочи, че благодарение на разговорите досега вече не се преговаря по някои въпроси, а за това как да бъдат приложени решенията. Като най-трудните теми на преговорите той открои статута на Крим и Донбас.

„Някои въпроси трябва да бъдат оставени на лидерите, а някои въпроси вероятно трябва да бъдат оставени на времето. Първо нека да има прекратяване на огъня, спокойствие. Да се положат нови стъпки. Казваме и на европейците: Когато има прекратяване на огъня, на масата ще бъде поставено и вдигането на санкции . (…) Съветваме европейските си колеги да бъдат подготвени по този въпрос (за облекчаване на някои санкции)“, добави министърът.

Чавушоглу открои също така ролята на руския бизнесмен Роман Абрамович на преговорите в Истанбул, като каза, че той полага искрени усилия за прекратяване на войната.

Истанбул бе домакин във вторник на преговори на делегации на Украйна и Русия, проведени в отговор на турска дипломатическа инициатива, а на 10 март се състоя среща на министрите на външните работи на двете воюващи държави в рамките на дипломатическия форум в Анталия, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна