IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 3 април 2022
Обновен: 19:49 | 18 април 2024

Песков: Санкциите против Путин показаха, че Западът е готов на всякакви глупости

Русия ще иска плащания в рубли не само за газа, но и за други износни стоки

По материала работи: Слав Велев
Песков: Санкциите против Путин показаха, че Западът е готов на всякакви глупости

Западните страни надхвърлиха разумното, като наложиха санкции срещу руския президент Владимир Путин. Това мнение изрази прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков в ефира на телевизионния канал "Россия-1", предаде "Труд".

Коментирайки въвеждането на все нови и нови санкции, говорителят на Кремъл призна, че преди няколко години не могъл да си представи подобна ситуация в отношенията на Русия с Европа. Въпреки това, продължи той, "и никой не може да си представи ситуация, в която да бъдат наложени санкции срещу държавни глави".

„Това не се случва. Прекрачва се границата на рационалността. След това, след като бяха наложени санкции срещу нашия президент, всъщност, вероятно вече се оказва, че са способни на всякакви глупости“, каза Песков в интервю за програмата „Москва. Кремъл. Путин“, отговаряйки на въпроси на журналиста Павел Зарубин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия вероятно ще разшири изискването си за плащания в рубли не само за руския газ, но и за други изнасяни от страната стоки.

Песков предупреди също така, че санкциите срещу Русия могат да доведат до "ерозия на доверието в долара и еврото" и да подтикнат други страни да "изработят варианти за взаимен сетълмент (разплащане) чрез националните валути".

Междувременно Литва, Латвия и Естония обявиха, че са спрели вноса на руски газ от 1 април, съобщава БНР.

"Късаме енергийните връзки с агресора. Ако ние можем да го направим, и останалата част от Европа също може", написа в Twitter литовският президент Гитанас Науседа.

Коментари

Новини Варна