IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:20 | 4 април 2022
Обновен: 12:55 | 26 април 2024

ЕС отпуска 17 млрд. евро за украйнските бежанци

Парите са за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи

По материала работи: Ставри Таргов
ЕС отпуска 17 млрд. евро за украйнските бежанци

Около 17 милиарда евро ще бъдат отпуснати от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на украинските бежанци, съобщи Съветът на ЕС.

Предвижда се средствата да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи за бежанците.

ЕС ще позволи гъвкавост на бюджетните разходи, за да бъдат пренасочени суми, предвидени първоначално за инфраструктурни проекти, сближаване, за помощ на най-уязвимите европейци, за възстановяване на икономиката от пандемията.

Временните правила включват възможността в усилията за посрещане на бежанците да се включат и частни организации. Правилата се очаква да влязат в сила в следващите дни, се отбелязва в съобщението.

Според ООН над 4 милиона украинци са напуснали страната от началото на конфликта на 24 февруари. Европа не е виждала такъв поток от бежанци след Втората световна война.

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви, че вече 500 000 души са се завърнали обратно от началото на руската инвазия, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна