IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:15 | 10 април 2022
Обновен: 11:24 | 25 април 2024

Автоджамбаз имаше близка среща с... граната (ВИДЕО)

Наглият крадец пробвал да свие пикап

По материала работи: Слав Велев
Автоджамбаз имаше близка среща с... граната (ВИДЕО)

Ако се прави класация на най-антипатичните професии, "автокрадец" вероятно ще е на самия връх, вероятно на едно и също ниво с "политик". Затова ще ви простим, ако изпитате леко злорадство от съдбата на този крадец от Ню Орлиънс, САЩ, чийто опит да открадне чужд пикап завърши с близка среща с... граната, пише AutoMedia.

От видеото, заснето от охранителните камери, ясно се вижда как крадецът спира до паркирания Chevrolet Silverado, с уверени движения чупи прозореца и се мушва вътре, за да отключи и запали автомобила. Там обаче го чака изненада: собственикът е инсталирал шокова граната, която нещастният крадец активира.

Шоковата граната, наричана на английски Stun grenade или Flash bang, e eксплозивно устройство с ниска мощност, чиято цел е да зашемети жертвата чрез силен звук и светлина. Блясъкът при експлозията е с интензитет от порядъка на 7 милиона кандели (за сравнение при нормална крушка с нажежаема жичка той е около 100 кандели, а при свещ - 1 кандела). Успоредно се произвежда оглушителен звук, надвишаващ 170 децибела.

От светлината жертвата губи зрение за няколко секунди, а след това в продължение на минути вижда слабо. Загубата на слух от гърма може да продължи часове, а в отделни случаи уврежданията на вътрешното ухо водят и до загуба на равновесие.

Използвани за пръв път от британските специални служби през 70-те години, шоковите гранати са относително по-хуманни от стандартните боеприпаси, но не са напълно безопасни. Има регистрирани случаи на необратима загуба на слух, и дори няколко смъртни случая, когато гранатата се взриви в непосредствена близост до човек.

Крадецът от видеото има късмет в това отношение - той успява да се измъкне и да се качи в колата на съучастника си. Няма информация в какво здравословно състояние се намира.

Впоследствие стана ясно, че собственикът на пикапа е бил жертва на шест опита за грабеж в последните месеци, преди да се реши да заложи капана. Шоковата граната е била в жабката, свързана с вратичката й. От местната полиция все пак предупредиха гражданите да не използват подобни средства за защита от кражби, защото шоковите гранати се водят взривни боеприпаси и употребата им е наказуема.

Коментари

Новини Варна