IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
10:15 | 16 април 2022
Обновен: 11:41 | 25 април 2024

Русия предупреди Запада и САЩ да спрат доставките на оръжие за Украйна

Ако това не се случи, последствията могат да са "непредвидими".

По материала работи: Ставри Таргов
Русия предупреди Запада и САЩ да спрат доставките на оръжие за Украйна

Русия официално предупреди съюзниците на Украйна да прекратят доставките на оръжие за страната. Ако това не се случи, последствията могат да са "непредвидими".

В интервю за CNN президентът Зеленски каза, че светът трябва да е подготвен за възможността Русия да извърши ядрена атака. Делегация от Украйна, начело с премиера Денис Шмигал, ще посети САЩ идната седмица.

Един от акцентите в среднощното обръщение на Володимир Зеленски беше колко ще продължи войната.

 "Успехът на нашите военни на бойното поле е от огромно значение. С историческа тежест. Но това все още не е достатъчно, за да изчистим земята си от окупаторите. Ще продължаваме да се бием. Санкциите срещу Русия са от огромно значение. Те са икономически болезнени.

Но все още недостатъчни, за да оставят руската военна машина без ресурси за действие. Призоваваме за повече и по-тежки санкции. Ето тези два фактора ще определят колко дълго ще продължи войната." - каза Володимир Зеленски, президент на Украйна

По думите му, колкото по-бързо Киев получи необходимите оръжия и колкото по-скоро бъде наложено петролно ембарго на Русия, толкова по-скоро ще има мир. Зеленски добави, че въпросникът за присъединяването към Европейския съюз е почти попълнен и скоро ще бъде предаден в Брюксел.

При посещението си в Киев, председателят на ЕК - Урсула Фон Дер Лайен каза, че след като бъде получен, документът ще бъде разгледан във възможно най-кратки срокове.

Премиерът Денис Шмигал, заедно с финансовия министър на Украйна и управителя на централната банка на страната, ще посетят Вашингтон по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Очаква се акцент в разговорите им да бъде икономическото възстановяване на Украйна.

Според властите в Киев, седмица след изтеглянето на руските военни, в градчетата около украинската столица са намерени телата на повече от 900 цивилни.

Според американски представител, пожелал анонимност, Вашингтон смята, че крайцерът "Москва" е поразен от украински ракети и има жертви сред екипажа на кораба.

По данни на ООН повече от 5 милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си заради войната, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна